Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κάλυμνος - ΕκδηλώσειςI. 23-24 Ιουνίου: Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού τ’ατσάλι. Από το απόγευμα φτιάχνουν φανούς από ξηραμένα χόρτα, πηδούν πάνω από τους φανούς και κάθε φορά φωνάζουν «τ’ Αϊ Γιαννιού τ’ ατσάλι, της γριάς το ποντικάλι». Μέσα στις φωτιές ρίχνουν μια πέτρα. Την πέτρα αυτή τη ρίχνουν μετά στη θάλασσα (συνήθως το επόμενο πρωί) και πρέπει να βουτήξουν και να τη βρουν (η βουτιά αυτή έχει παρόμοια βαρύτητα με αυτή στα Θεοφάνεια για την ανεύρεση του Σταυρού).
Παράλληλα, πίνουν το αμίλητο νερό και δε μιλάνε μέχρι να βρει ο καθένας την πέτρα του. Η εορτή αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της κολύμβησης στη θάλασσα. Το έθιμο αυτό είναι παγανιστικό και το «ατσάλι» - η πέτρα – θεωρείται ότι φέρνει ατσαλένια υγεία στους συμμετέχοντες.

II. Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία: 19-20 Ιουλίου στην ψηλότερη κορυφή της Καλύμνου. Εκεί στήνεται ολονύκτιο γλέντι με ποτά, παραδοσιακό φαγητό και τηγανίτες, παραδοσιακή μουσική και χορούς.

III. Γιορτή Τσαμπούνας στο Άργος: διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Σύλλογο Άργους. Γίνεται κάθε Ιούλιο, λίγο πριν ή λίγο μετά την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος (26-27 Ιουλίου). Η γιορτή περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική με τσαμπούνες και βιολιά, παραδοσιακό καλύμνικο φαγητό: μουούρι και τυριά από το Άργος, χορό και γλέντι μέχρι πρωΐας.

IV. 26-27 Ιουλίου: εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, του θαυματουργού προστάτη Αγίου του νησιού, γίνεται μεγάλη εμποροπανήγυρις, υπάρχει ολονύχτια προσέλευση των πιστών. Για την εορτή αυτή μαζεύονται στο νησί Καλύμνιοι από κάθε άκρη της γης.

V. 14-15 Αυγούστου: της Παναγιάς. Σε διάφορα σημεία του νησιού, στην Παναγιά Κυρά-Ψηλή του Βαθύ, την Παναγιά της Τελένδου, την Παναγιά της Ψερίμου, την Παναγιά των Αργινωντών, γίνεται ολονύκτιο γλέντι με παραδοσιακά φαγητά, χορούς, παραδοσιακά λαϊκά όργανα και μουσικούς.

VI. Γιορτή του Μελιού στην Πλατεία Χαραλάμπους στην Πόθια. Προσφέρονται παραδοσιακοί λουκουμάδες και δείγματα μελιού σε όλους τους επισκέπτες.
 
VII. Λαϊκοί χοροί οργανωμένοι από το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου– 2 επιδείξεις λαϊκών χορών κάθε καλοκαίρι στην κεντρική Πλατεία του νησιού, στο τέλος Μαΐου και μέσα στον Αύγουστο, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

VIII. Το Πανηγύρι του Σταυρού (13 Σεπτεμβρίου): Παράλληλα με τους εσπερινούς στο νησί της Καλύμνου, π.χ. στο κατανυκτικό εκκλησάκι του Σταυρού, στο βουνό πάνω από το Καντούνι (20’ ανηφορική διαδρομή από το παλιό μονοπάτι), λειτουργεί και ο Σταυρούς της Νερά, ένα νησάκι 30’ από το λιμάνι της Καλύμνου.
Εκεί γίνεται ολονύκτιο πανηγύρι με λαϊκά όργανα. Το πρωί, μετά την εκκλησία, άλλοι επιστρέφουν με τα σκάφη που πηγαινοέρχονται όλη τη νύχτα κι άλλοι μένουν για κολύμπι και ψάρεμα.

IX. Πολιτιστικό καλοκαίρι: Κάθε χρόνο, από Ιούλιο-Σεπτέμβριο, ο Δήμος Καλυμνίων διοργανώνει υπαίθριες δωρεάν εκδηλώσεις Λόγου- Μουσικής- Χορού με ντόπια και μετακλητά καλλιτεχνικά σχήματα.