Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρέπει να δείτε...


Μερικά από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα των Λειψών που αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι τα παρακάτω:
1. Παναγιά του Χάρου
2. Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος η μεγάλη εκκλησία του νησιού
3. Κοίμηση της Θεοτόκου στο ομώνυμο μικρό λιμάνι
4. Παναγιά στο Κουσέλιο χτισμένη στα θεμέλια προχριστιανικού ναού
5. Οι δύο εκκλησίες του Άη Νικόλα δεξιά και αριστερά του λιμανιού
6. Άγιος Θεολόγος Μοσχάτου
7. Προφήτης Ηλίας
8. Άγιος Νεκτάριος (εκκλησία/ ησυχαστήριο)

H εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες του νησιού, χτίστηκε γύρω στο 1600 από μοναχούς του μοναστηριού της Πάτμου. Η εκκλησία πήρε το όνομά της από την εξαίσια εικόνα της Παναγιάς που την απεικονίζει να βαστά το νεκρό κορμί του Εσταυρωμένου. Από το 1943 η εκκλησία είναι γνωστή για το θαύμα με τους κρίνους. Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο του 1943. Κάθε άνοιξη τοποθετούνται από τους πιστούς, κρίνοι πάνω στην εικόνα και αφήνονται εκεί μέχρι να ξεραθούν.
Με ανεξήγητο τρόπο, τα ξερά κλαδιά αρχίζουν να βγάζουν μπουμπούκια και ανήμερα της γιορτής ανοίγουν. Για του κατοίκους του νησιού, η μέρα αυτή, γιορτάζεται ιδιαίτερα. Προσκυνητές και ντόπιοι μετά τον Εσπερινό γλεντούν, στις 2 πλατείες του χωριού με φαγοπότι και χορεύουν με παραδοσιακά λαϊκά συγκροτήματα.

Μουσεία

Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Λειψών.
Περιλαμβάνει εικόνες 16ου -17ου αι., σταυρούς και χρυσοκεντήματα ιεροκαλύμματα 17ου αι., τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, νομίσματα διαφόρων εποχών κ.α. Επίσης στο μουσείο στεγάζεται και μικρή αρχαιολογική συλλογή από τυχαία ευρήματα. Προσέξτε ιδιαίτερα το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (τμήμα) 4ου αι. π.Χ. και τους λύχνους 3ου αι. π.Χ.