Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ...


1.Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου
2.Αρχαιολογικό Μουσείο
3.Μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς
4.Ιπποτικό Κάστρο
5.το Παλαιόκαστρο
6.Ιπποτικά Κάστρα του Εμπορειού, των Νικειών
7.Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά

Παλαιόκαστρο
Είναι η ακρόπολη, κλασσικής περιόδου, της αρχαίας πόλης. Σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής του αποτελεί για τους ειδικούς ένα από τα αρτιότερα οχυρωματικά έργα της αρχαιότητας, βασαλτικό ανδεσίτη, ένα από τα πιο σκληρά πετρώματα στον κόσμο. Η κύρια πύλη αποτελείται από άρτια λαξευμένους ογκόλιθους με απόλυτη εφαρμογή των εφαπτόμενων επιφανειών. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο, αφού περικλείει όλο το στεριανό τμήμα του βραχώδους λόφου, πάνω από το νότιο άκρο του Μανδρακίου. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Το τείχος και ο γκρεμός, οριοθετούν μια έκταση συνολικού εμβαδού 130 περίπου στρεμμάτων, με συνολική περίμετρο, σχεδόν 2 χιλιόμετρα, ενώ το βάρος κάποιων από τις πέτρες που αποτελούν το τείχος, φθάνει τους 3,5 τόνους.

Παναγιά Σπηλιανή
Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή υψώματος, στα βορειοδυτικά του Μανδρακίου. Γύρω από το μοναστήρι διατηρούνται τμήματα τείχους του Παλαιοκάστρου, ενώ το ίδιο προστατεύεται από το «Κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου» που οικοδομήθηκε από του Ιωαννίτες ιππότες στις αρχές του 14ου αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του μοναστηριού φιλοξενείται σε φυσική σπηλαιώδη κοιλότητα.
Το σπήλαιο χωρίζεται σε δύο ναούς. Ο βόρειος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο νότιος στον Άγιο Χαράλαμπο. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που σε κάποια σημεία του σώζεται η αρχική επιχρύσωση.

Κάστρο του Μανδρακίου
Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο Μανδράκι, χτισμένο ψηλά σε ένα βράχο σε υψόμετρο 150 μέτρα. Το κάστρο αυτό αποτελεί ενθύμιο του περάσματος από το νησί των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι το 1315 δημιούργησαν και εδώ ένα υπέροχο κάστρο που ορθώνεται μέχρι σήμερα αρχοντικό και μνημειώδες. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι η πολιούχος του νησιού.
Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου οπότε γίνεται και μεγάλο πανηγύρι.

Ηφαίστειο
Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και περιλαμβάνεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών, ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλαιές δράσεις του ηφαιστείου.

Ηφαιστειακό Μουσείο
Το Μουσείο βρίσκεται στα Νικιά, σε προνομιούχα θέση πάνω στα χείλη της καλδέρας, απ’ όπου προσφέρεται πανοραμική άποψη του εσωτερικού της καλδέρας και του ηφαιστείου. Στον παραδοσιακό αυτό οικισμό υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο το οποίο αποκαταστάθηκε από το σχετικό πρόγραμμα και φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο, μετά από τις κατάλληλες αναμορφώσεις και διαρρυθμίσεις στο κτίριο. Το Μουσείο δίνει ζωή τον οικισμό και συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού προσφέροντας την υποδομή για ανάπτυξη μίας ακόμα νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.
Οι κύριοι χώροι του Μουσείου φιλοξενούν τις εξής θεματικές ενότητες:
1.Γένεση και δομή ηφαιστείων
2.Ηφαιστειακές διεργασίες και προϊόντα
3.Τα ηφαίστεια της Ελλάδας
4.Το Ηφαίστειο Νισύρου
5.Τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας
6.Ηφαίστεια – Περιβάλλον – Άνθρωπος