Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ...


Πέρα από το ένδοξο παρελθόν του, το νησί προσφέρεται για οικολογικές διαδρομές, για περιπάτους, και έχει επίσης να επιδείξει αρκετά αξιοθέατα τα οποία ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί.

Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη
Χτίστηκε το 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού.
Λυκιακός Τάφος
Τάφος του 4ου αιώνα π.Χ. λαξευμένος στους πρόποδες του Κάστρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Λύκιοι ονομάζονταν οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
Παλαιόκαστρο
Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο.
Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές.
Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη.
Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.
Μουσείο
Βρίσκεται κοντά στα ερείπια του κάστρου και περιλαμβάνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από διάφορες περόδους της αρχαιότητας
καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Επιβάλλεται η επίσκεψή του.
Άγιος Γεώργιος του Βουνού
Αφού περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού όπως λέγεται στο Καστελλόριζο).
Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μία κατακόμβη καθώς και ο Άγιος Χαράλαμπος.
Μητρόπολη Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης (1835)
Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μεγάλος μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το λαμπρό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό στολίδι, συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.
Πότε ακριβώς ιδρύθηκε, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ακριβώς γιατί υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση κι αυτές κατά παράδοση.
Γαλάζια Σπηλιά
Από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα και τα πιο καταπληκτικά που κρύβει η γή μας στην αγκαλιά της είναι και η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλόριζου που γι’αυτήν και μόνο αξίζει να επιχειρήσει κανείς το ταξίδι μέχρι το μακρυνό αυτό νησάκι. Γνωστότερο με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» - από τις φώκιες που κατοικούν μέσα - είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου.Είναι γνωστό παγκόσμια για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό, που φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτινών παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό σε ομορφιά και γοητεία.
Βρίσκεται στο νότιο σημείο νησιού, έχει μήκος 75μ (εσωτερικώς), πλάτος 40μ και ύψος 35μ, η δε είσοδος του είναι στο ύψος μιας μικρής βάρκας, μόλις που χωράει όταν είναι μπουνάτσα και αντικρύζει την ανατολή.
Το γαλήνιο νερό της σπηλιάς μοιάζει με ένα απέραντο γαλαζοπράσινο καθρέπτη με χίλιους ιριδισμούς, που φωτίζει το τεράστιο αυτό παλάτι των παραμυθιών, με αμέτρητους σταλακτίτες και χιλιάδες αγριοπερίστερα με διάφορα χρώματα.
Στο Γαλάζιο Σπήλαιο μπορεί κανείς να πάει μόνο με βάρκα.
Νησάκι της Ρω
Στα ΝΔ του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω που θα επισκεφθείτε με ναυλωμένο καϊκι.
Γνωστό για την Κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικο που, που για δεκαετίες φύλαγε το νησί και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία. Ακόμα μπορείτε να πάτε και στο νησάκι Στρογγύλη πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναυτικός φάρος για την πορεία των σκαφών. Μοναδικοί κάτοικοι του νησιού είναι οι φαροφύλακες... Και τα δύο αυτά νησιά διαθέτουν καταγάλανα νερά και είναι ιδανικά για κολύμπι και μοναχικές διακοπές.