Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Τήλος - Εκδηλώσεις


- Η αναπαράσταση του Λαζάρου, το Σάββατο του Λαζάρου.
- Την παραμονή του Επιταφίου, οι γυναίκες διασχίζοντας τους δρόμους των χωριών, μαζεύουν λουλούδια από το κάθε σπίτι για να στολίσουν τον επιτάφιο.
- Το άναμμα κόκκινων κεριών το Πάσχα.
- Την Τρίτη μέρα μετά το Πάσχα όλος ο κόσμος μαζεύεται στις μάντρες των κατσικιών (στις φάρμες), όπου οι αγρότες τους κερνούν κρασί και τυρί και ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορό.
- Το Φεστιβάλ της Κούπας πραγματοποιείται την 28η Ιουλίου. Στο παρελθόν αποτελούσε σημαντική γιορτή, καθώς την ημέρα εκείνη μπορούσαν να συναντηθούν οι νέοι, γιοι και κόρες του νησιού, πάντα κάτω από το αυστηρό βλέμμα των γονιών τους. Τη μέρα αυτή ο νέος εκδήλωνε το ενδιαφέρον του στην κοπέλα της προτίμησής του, σηκώνοντάς την να χορέψει μαζί του και αφήνοντας τον οβολό του στην Κούπα της Εκκλησίας, με σκοπό να έχει την ευλογία της.

Η χάρη της Αγίας Ειρήνης γιορτάζεται την 5η Μαΐου κάθε χρόνο. Πανηγύρι με παραδοσιακό φαγητό και χορό γίνεται σε εκκλησία που βρίσκεται στην κοιλάδα της Ερίστου κοντά στο Μεγάλο Χωριό.

Η χάρη του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται διαφορετική μέρα κάθε χρόνο. Μικρά πανηγύρια και γιορτές πραγματοποιούνται σε μικρές ενορίες του νησιού.

Ο Άγιος Παντελεήμων γιορτάζεται την 27η Ιουλίου κάθε χρόνο στο Μοναστήρι του Αγίου. Είναι ο πολιούχος Άγιος του νησιού και για το λόγο αυτό το πανηγύρι που γίνεται για τον εορτασμό της χάριτός του είναι το μεγαλύτερο στο νησί, με παραδοσιακό φαγητό, μουσική και χορούς που αρχίζουν την 26η Ιουλίου και διαρκούν δύο μέρες.

Το Φεστιβάλ της Κούπας γιορτάζεται κάθε χρόνο μια μέρα μετά τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα, δηλαδή την 28η Ιουλίου, στην Πλατεία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Μεγάλο Χωριό.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μικρό Χωριό, για το πανηγύρι της Παναγίας Θεοτόκισσας.

Τα εννιάμερα της Παναγίας γιορτάζονται στις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο με πανηγύρια σε εκκλησίες στα Λιβάδια και στον Άγιο Αντώνιο.

Η Τίμια Ζώνη γιορτάζεται στις 31 Αυγούστου κάθε χρόνο σε εκκλησία στο Μικρό Χωριό. Απόγονοι των κατοίκων του Μικρού Χωριού επιστρέφουν εκείνη τη μέρα στα εγκαταλελειμμένα μέρη των προγόνων τους και γιορτάζουν το πανηγύρι.

Η χάρης του Αγίου Ιωάννη γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο σε μικρό εκκλησάκι στα Λιβάδια.

Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, το Πάσχα και η εορτή της Παναγίας (στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο) γιορτάζονται με τοπικές γιορτές και παραδοσιακή μουσική και χορό.