Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Λέρος - Εκδηλώσεις

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο νησί αναπτύσσονται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Λέρου και από πρωτοβουλίες των δύο συλλόγων, ΑΡΤΕΜΙΣ και Θεατρική Ομάδα Λέρου.

Η ΔΙΚΕΠΟΛ Λέρου, που έχει έδρα την Καμάρα διοργανώνει όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου εντός και εκτός Λέρου κάθε χρόνο. Διατηρεί λέσχη φιλίας με δημιουργικά και μουσικά εργαστήρια καθώς και την φιλαρμονική.

Ο σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ" δραστηριοποιείται στον τομέα των χορευτικών εκδηλώσεων, της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, διαθέτει τμήματα παιδικής χορωδίας και αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και τμήμα βιβλιοθήκης.

Η θεατρική Ομάδα Λέρου ασχολείται συστηματικά με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων σε ετήσιους κύκλους, οι οποίοι παρουσιάζονται σε προγράμματα ερασιτεχνικών θιάσων που οργανώνονται από διάφορους Φορείς. Η Θεατρική Ομάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων της Λέρου διαμορφώνοντας ένα θεατρικό κοινό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι παραστάσεις παρουσιάζονται και εκτός Λέρου!

Οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πλάτανο και το Λακκί, που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, όπως επίσης και τα πανηγύρια με ντόπια μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

• Πλάτανος: Πανηγύρι της Παναγίας του Κάστρου στις 15 Αυγούστου.

• Ξηρόκαμπος: Πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Γίνεται και αναπαράσταση του πατήματος του σταφυλιού.

• Αγία Μαρίνα: Στις 17 Ιουλίου γιορτάζεται η πολιούχος της πρωτεύουσας του νησιού Αγ. Μαρίνα.

• Γούρνα: Γίνεται η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος, προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακοί μεζέδες και κρασί με τους ήχους λέρικου γλεντιού.

• Γιορτή Κρασιού – Αμπελουργού: Κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο γίνεται η γιορτή κρασιού, με άφθονο κρασί και χορό, υπό τους ήχους παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

• Δρυμώνας: Τον Αύγουστο γίνεται η γιορτή Δρυμώνα, στην ομώνυμη παραλία, όπου διεξάγεται Φεστιβάλ Λέρικης κουζίνας με άφθονο κρασί, φαγητό και χορό, υπό τους ήχους παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

• Γιορτή Τράτας – Ψαρά: Τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο στο Παντέλι γίνεται η γιορτή της Τράτας και του Ψαρά, όπου την τιμητική του έχει φυσικά το φρέσκο ψάρι.

• Λακκί: Κάθε Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, γίνεται στην παραλία του Λακκιού μεγάλο γλέντι με μασκαράδες.

• Αλίντια – Ναυταθλητικοί Αγώνες: Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται στα Άλιντα οι ναυταθλητικοί αγώνες. Ακολουθεί μουσική βραδιά.

Περάστε, λοιπόν, ένα ξεχωριστό βράδυ μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς ή παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες αλλά ταλαντούχους και γεμάτους όρεξη νέους ανθρώπους.