Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πάτμος - Εκδηλώσεις


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Από το 2001 διοργανώνεται στην Πάτμο κάθε Σεπτέμβριο το φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής.
Στον υπαίθριο χώρο του Ιερού σπηλαίου της Αποκάλυψης σε μια μοναδική ατμόσφαιρα εκφράζεται το θρησκευτικό συναίσθημα μέσω της μουσικής.
Το φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής, τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Πιο ταιριαστός χώρος από τη Πάτμο για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Τα μεγάλα πανηγύρια του νησιού είναι:

5 Αυγούστου
την παραμονή της γιορτής της Μεταμόρφωσης - Στις 5 Αυγούστου γιορτάζει η εκκλησία του Χριστού που βρίσκεται στον Κάτω Κάμπο στο δρόμο για τη Λάμπη. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό συνεχίζεται γλέντι στον Άνω και Κάτω Κάμπο.
14 Αυγούστου
το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, στο Γερανό. Εσπερινός, παραδοσιακό γλέντι με φαγητό, χορό και τραγούδι.
15 Αυγούστου στη γιορτή της Κοιμήσεως της Παναγιάς. 15 Αυγούστου γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας στην Πλατεία του άνω Κάμπου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι που συνεχίζεται όλη τη νύχτα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τοπικό συγκρότημα.

Η εικόνα της Παναγιάς της Διασώζουσας

Παραμονή επίσης της γιορτής της Παναγιάς 14 Αυγούστου γίνεται μεγάλη αγρυπνία στην Παναγία τη Γλυκοφιλούσα στη Χώρα που μετονομάστηκε το 1735 περίπου σε Διασώζουσα, όπου συρρέουν πιστοί απ' όλη την Πάτμο και τα γύρω νησιά. Η εικόνα της Παναγιάς είναι θαυματουργή και ονομάσθηκε Διασώζουσα γιατί σύμφωνα με την παράδοση έσωσε τον Πάτμιο Ευστράτιο Γλυκονικήτα από την αιχμαλωσία των πειρατών.

Τοπικές γιορτές
Η μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
21 Οκτωβρίου, του Οσίου Χριστοδούλου.
8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Πάσχα στην Πάτμο
Μη χάσετε επίσης και τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται το Πάσχα. Τις μέρες αυτές θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε το μοναδικό θέαμα της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα του Πάσχα στο Μοναστήρι θα ακούσετε το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε επτά γλώσσες και στην Ομηρική διάλεκτο. Την Τρίτη της Διακαινησίμου μη χάσετε την περιφορά των εικόνων σε όλη την Πάτμο.