Αρχική

Γενικές Πληροφορίες
Πώς να έρθετε
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Photo Gallery
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρέπει να δείτε


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στην Πάτμο είναι το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου ή Ευαγγελιστή. Στέκεται σαν κορώνα στο λόφο της Χώρας και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι.Κομνηνός.
Το ύψος της μονής ξεπερνά τα 15 μέτρα, το μήκος του από το βορρά ως το νότο είναι 53 μέτρα και από την ανατολή ως τη δύση 70. Αν σταθείς στην είσοδο, όπου υπάρχει μια σιδερένια ενισχυμένη πόρτα, και κοιτάξεις ψηλά, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ
: H Πάτμος είναι το νησί όπου ο Απόστολος του Ιησού Ιωάννης έγραψε το 27ο και τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την "Αποκάλυψη", το 95μ.Χ.
Ο Ιωάννης ο Θεολόγος γνωστός και ως ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, ήρθε στο νησί εξόριστος μαζί με τον μαθητή του Πρόχωρο και παρέμειναν εδώ για 18 μήνες. Το 97μ.Χ. γύρισαν στην Έφεσο όπου, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ο Ιωάννης έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο.

Ο Πρόχωρος περιγράφοντας το μέρος ανάπαυσης του Ιωάννη "φωτογραφίζει"το σπήλαιο της Αποκάλυψης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοιλότητα μέσα στη γη όπου ο Απόστολος της Αγάπης είχε ένα θεϊκό όραμα έπειτα από το οποίο έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, υπαγορεύοντάς το στον Πρόχωρο.
Ο Θεός αποκαλύφθηκε εδώ στον Ιωάννη, πατώντας στο έδαφος, έτσι το μέρος θεωρείται Θεοβάδιστο και αποκαλείται συχνά Ιεροσόλυμα της Μεσογείου.

ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: Η μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χώρας. Είναι ένα μοναστήρι καλογραιών στη Χώρα που ιδρύθηκε το 1607 από τον ηγούμενο της μονής του Αγίου Ιωάννη, Παρθένιο Παγκώστα.

ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ: Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό πλευρό της Χώρας, σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τη στάση του λεωφορείου.
Έχει πανοραμική θέα στον Κόλπου των Κήπων.

ΚΟΥΜΑΡΟ: Δασάκι με κουμαριές ένα από τα τρία δάση που διασώζονται στην Ελλάδα, στο δρόμο πριν τη Λάμπη.